KÉT NOÉMI NAGYKANÁLLAL
SALY NOÉMI művelődés- és gasztronómiatörténész, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum nyugalmazott munkatársa és SÜMEGI NOÉMI kulturális újságíró, aki több mint tíz évig volt a Magyar Konyha gasztrokulturális magazin felelős szerkesztője, havonta egyszer leül beszélgetni. Konyhákról itthon és a világban, ételekről és életekről a múltban és manapság. Az evés kultúrája, nagykanállal.
FEBRUÁR 14. HÉTFŐ 18.00
Bevezető előadás.
MÁRCIUS 21. HÉTFŐ 18.00
BÖJTI SZELEK A KONYHÁBAN
Farsang után, húsvét előtt tartották a régiek a nagyböjtöt, aminek még a mai modern világunkban is hagyománya van. No, de mit is nevezünk pontosan böjtnek, mitől tartóztatjuk meg magunkat és miért? Testi böjt nincs lelki megtisztulás nélkül, de az étkezést tekintve mi a teendő? Csak húst ne együnk, vagy halat, tojást, tejterméket sem? Csak pénteken tartsunk böjtöt? Napi többször étkezzünk, de csak egyszer lakjunk jól? Mondjunk le az alkoholról, a csokoládéról? Erről fog mesélni SALY NOÉMI
művelődés- és gasztrotörténész, akinek a tudásánál talán csak a szíve és a humora nagyobb. Beszélgetőtársa SÜMEGI NOÉMI kulturális újságíró. Mindent meg fogunk tudni a szerzetesek szokásairól, a népi és egyházi hagyományokról, és arról is, hogyan változott mindez az évek során, és mit érdemes ezekből ma is megtartanunk.